Normální hladina homocysteinu v krvi - klíč ke zdraví

25.10.2015 07:56

Homocystein je škodlivá aminokyselina produkovaná lidským organismem. Za normálních podmínek ji tělo rychle přeměňuje na neškodný cystathionin. Avšak kouření, stárnutí, nedostatečný příjem B vitamínů, pití většího množství čaje a kávy snižuje schopnost organismu udržet normální hladinu homocysteinu v krvi.

Vědci dnes věří, že udržení normální hladiny homocysteinu pomáhá uchovat zdravé srdce a cévy a je prevencí civilizačních chorob, nebo alespoň značně snižuje pravděpodobnost jejich výskytu.

Výzkumy prokázaly, že v krvi je normální hladina homocysteinu, pokud člověk přijímá dostatečné množství vitamínů B jako kyseliny listové a vitamínu B12, které se zúčastňují biochemických reakcí na odbourávání homocysteinu. 
Bohužel dnes je stále více lidí, kteří mají nedostatek právě těchto vitamínů ( B6,B12,kyselina listová). Je to hlavně tím, že obsah minerálních látek a vitamínů v zelenině a ovoci klesl za posledních 50 let o 80 % . Můžou za to také špatné stravovací návyky a nezdravý životní styl.

Kyselina listová je obsažena v tmavě zelených listech zeleniny, v mrkvi, kvasnicích, játrech, žloutku, meruňkách, avokádu, dýních, fazolích a celozrnných obilovinách. 

Vitamín B6 se nalézá v pivovarských kvasnicích, pšeničných klíčcích, otrubách, játrech, rybách, sójových bobech, neloupené rýži (Natural), vejcích, ořechách, ovesných vločkách, melase, zelí, kapustě, pohance a listové zelenině. 

Vitamín B 12 se vyskytuje v játrech, hovězím, vepřovém a rybím mase, vejcích, mléku, mléčných produktech, v misu a dalších kvašených potravinách.
 
Pozitivní je, že dnes má každý možnost zjistit si svou hladinu homocysteinu v krvi díky  Paralelní péči o zdraví  a případně ji snížit užíváním příslušných vitamínů a potravinových doplňků
 
 

Kontakt

Dana Leitnerová 608 961 653 dana.leitnerova@gmail.com